Monday, 23 November 2015

Computer Awareness Quiz for bank exam-set3

Computer awareness quiz for bank exam-Internet and web technology

Here we are sharing 3rd set of Computer Awareness Quiz for bank exam . In this section we have covered the topic "Internet and web technology"

computer awareness for bank po and clerkComputer awareness Quiz: Set3

1.What do you meant by Web 2.0
a) It is the updated version of world wide web (latest web technology)
b) A new web development programming language
c) A new web browser
d) A new operating system

2.Which is the language used to write basic web pages
a) C
b) C++

3.______ is a standard network protocol used to transfer computer files from one host to another host over a TCP-based network, such as the Internet
a) XML
b) FTP

4.TCP/IP is the basic protocol of the internet. Expand TCP/IP
a) Transmission Control Protocol/Internet Protocol
b) Transfer Control Protocol/Internet Protocol
c) Transmission Control Protocol/International Protocol
d) Transfer Control Protocol/International Protocol

5.______ is a numerical label assigned to each device (e.g., computer, printer) participating in a computer network that uses the Internet Protocol for communication.
a) TCP address
b) HTML address
c) IP address
d) None of these

6.SMTP is the protocol used in sending and receiving e-mails. Expand SMTP
a) Simple Mail Transfer Protocol
b) Single Mail Transmission Protocol
c) Simple Mail Transmission Protocol
d) Single Mail Transfer Protocol

7.Which of the following is not an internet browser
a) Safari
b) Mozilla firefox
c) Google Chrome
d) All are browsers

8. _____is a software application for retrieving, presenting, and traversing information resources on the World Wide Web.
a) A browser
b) A Webapp
c) A Servlet
d) None of these

9.Expand URL
a) Uniform Resource Locator
b) Unique Resource Locator
c) Uniform Region Locator
d) None of these

10.In HTTPS , ‘S’ stands for
a) Stage
b) State
c) Secure
d) Section

11.Expand HTTP
a) Hypertext Transfer Protocol
b) Hypertext Transmission Protocol
c) Hypertext Transfer Procedure
d) Hypertext Tracking Protocol

12.Father of World Wide Web
a) Charles Babbage
b) Chris Anderson
c) Tim Berners – Lee
d) None of these

13. Main page or Home page of a website is called
a) Index page
b) Start page
c) Domain page
d) None of these

14. A _______is a reference to data that the reader can directly follow either by clicking or by hovering or that is followed automatically.
a) Hypertext
b) Markup text
c) Hyperlink
d) Index link

15.______ is the process of data or files from a remote computer(server) to our personal computer.
a) Downloading
b) Uploading
c) Linking
d) None of these

16._______ in an e – mail indicates those who are to receive a copy of a message addressed primarily to another. This list of recipients is visible to all other recipients of the message.
a) CC(carbon Copy)
b) BCC(Blind Carbon Copy)
c) Either a or b
d) Neither a or b

17._____ ._______ in an e – mail indicates those who are to receive a copy of a message addressed primarily to another. Recipients listed in this field receive a copy of the message, but are not shown on any other recipient's copy.
a) CC(carbon Copy)
b) BCC(Blind Carbon Copy)
c) Either a or b
d) Neither a or b

18. A name owned by a person or organization and consisting of an alphabetical or alphanumeric sequence followed by a suffix indicating the top-level domain (.org, .com , .edu, .net etc) used as an Internet address to identify the location of particular Web pages
a) Domain name
b) Host name
c) Client name
d) Server name

19.Which of the following is not a domain name extension?
a) .edu
b) .com
c) .net
d) All are domain name extensions

20.Expand DNS
a) Domain name system
b) Domain number system
c) Document name system
d) Document number system

21. _____ is a program that visits web sites and reads their pages and other information in order to create entries for a search engine index.
a) Web Crawler
b) Web server
c) Web browser
d) None of these

22. _____ are special program running on a website which offers user results of simultaneous searches of other websites for the required information
a) Search engine
b) Web service
c) Web browser
d) Web server

23._______ is a service provided, wherein one can obtain network based storage space and other resources with such service providers.
a) Cloud computing
b) Net computing
c) Web computing
d) Super computing

24.The statement that holds true regarding firewall is
a) It can either be hardware or software device.
b) It filters network traffic.
c) It follows a set of rules
d) All of the above

25.What is the name of the first internet that was developed by U.S. Defense Department
a) ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network)
Answers: 1.a, 2.d, 3.b, 4.a, 5.c, 6.a, 7.d,8.a,9.a, 10.c, 11.a,12.c, 13.a, 14.c,15.a,16. a, 17.b, 18.a, 19.d, 20.a,21.a,22. a,23.a, 24. d,25.a

Like us on Facebook to get more quizzes .Share this Computer Awareness Quiz for bank exam with your friends

Get Updates

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Share This Post


Follow Us on Google+

Contact Form


Email *

Message *