All Stories

Latest Exam Updates

IBPS Clerk 2021 Notification Out :Latest updates

IBPS Clerk 2021 Notification IBPS (Institute of Banking Personnel Selection) conducts a common recruitment process (CRP) every year to the r...

Showing posts with label reasoning. Show all posts
Showing posts with label reasoning. Show all posts

Tuesday, 4 October 2016

IBPS PO reasoning practice question paper pdf 2016(IBPS PO Previous year and model question papers-fully solved  )


IBPS PO reasoning practice question paper pdf :Here we are sharing a new set of reasoning practice questions for IBPS PO 2016 examination.You can read and download ibps po reasoning questions with answers in PDF eBook format.Practicing more and more questions will improve your speed and accuracy in upcoming exams.You can go through various model papers for ibps po and clerk from bankaspire. Attending IBPS PO reasoning online mock test is the easiest way to assess your reasoning skills.Before going into the practice papers you may like to check our reasoning section,which will help solve this questions much faster.





IBPS PO Reasoning Syllabus 2016 

Generally in IBPS PO/MT (Probationary officer/management trainee) examinations (pre and main) questions from following sections are asked.
  • Analogy Test 
  • Puzzle 
  • Alphabet test 
  • spotting out the dissimilar 
  • Sitting arrangement 
  • Syllogism 
  • Statement and conclusions 
  • Statement and assumptions 
  • Statement and arguments 
  • Coding decoding 
  • Blood relations 
  • Number Series test 
  • Direction test 
  • Decision making 
  • Questions related to time 
  • Data sufficiency test 
  • Assertion and reasoning
  • Causes and effects
  • Word formation
  • Sentence or Number configuration Test
  • Figure Series

IBPS PO reasoning practice questions pdf

You can read and download Download IBPS PO Practice Question Paper (Reasoning)with Answer Key from here.We have included IBPS PO reasoning previous year questions.After solving this you will get an idea about IBPS PO(Probationary officer ) reasoning section.This fully solved question paper will help you in your upcoming IBPS PO 2016 prelim and main examinations.We have solved questions in this question paper using shortcut methods ,which may help you in time management during IBPS PO prelim and main examinations.This question is prepared strictly based on the latest IBPS PO 2016 syllabus.



Reasoning Practice Questions PDF eBooks for IBPS PO 2016

Quantitative  Practice Questions PDF eBooks for IBPS PO 2016

Hope you will find this Reasoning questions for ibps po 2016 exam pdf useful.Like our facebook/follow us on google+ page to get more question papers like this.
simon         2 comments:

Monday, 20 June 2016

How to solve Syllogism for bank PO and Clerk using cross cancellation and vertical cancellation

Syllogism for bank exam:In every bank test you can find at least  5 questions from syllogism.Most of the candidates find "syllogism " bit confusing.But this is one of the section from which you can easily score 5-6 marks without much effort. Once you understand the concept of syllogism thoroughly there will be no place for confusion.   As you know in bank clerk exams  most of the syllogism questions will be based on two statements.In PO/MT exams questions will be from 3 or 4 statement syllogism. Here we are sharing two simple methods to solve syllogism.Cross cancellation and vertical cancellation.These two methods are extremely simple, but not effective in complex questions.You can use this method for solving "direct syllogism questions".We won't suggest you to use this methods in IBPS PO exams.Cross cancellation and vertical cancellation methods are advisable for IBPS Clerk exams.Here we are sharing an article on syllogism shortcuts and tricks for bank exam that will help you in bank exam preparation.You can use Venn diagram method for 'possibility cases' are other complex syllogism problems

Following are the main rules for solving Syllogism Problems : 

  1. All + All=All 
  2. All + No=No 
  3. All + Some=No Conclusion
  4. Some + No= Some Not 
  5. Some + All=Some 
  6. Some + Some= No Conclusion
  7. No + Some=Some Not (Reversed) 
  8. No + All = Some Not(Reversed) 
  9. No + No=No Conclusion 
  10.  Some Not /Some Not Reversed + Anything = No Conclusion 




Solving two statement syllogism using Cross cancellation method

Example1:Statements:All maps are roads,Some roads are cities.
To deduce relation between maps and cities you can use cross cancellation.
syllogism shortcuts- cross cancellation

Strike out common term “roads”. What is left? “All maps are” and “Some are cities”. From above table All + Some=No conclusion.So , no specific relation between roads and cities can be drawn from above statements.

Example2:No pencil is  a chair,All pens are pencils
Reverse the order of statement for simplicity,

All pens are pencils
No pencil is a chair
syllogism shortcuts- cross cancellation

Strike out common term pencil. All+No=NO.So, relation between pen and chair is “No pen is a chair”

Example.3: No bag is a computer,Some computers are ice-cream

syllogism shortcuts- cross cancellation

Strike out common term computer.
NO+Some=Some not(reversed)
So, relation between bag and ice-cream is “Some ice-cream are not bags”.

Cross cancellation method for three statement syllogism

Example.Some mangoes are apples,All apples are oranges,All oranges are pineapple.

syllogism shortcuts- cross cancellation

Strike out common term from first and second statements.
Strike out common term from second and third statements also.
From first and second statements Some + All = Some
Add this result to next, ie Some+All=Some
So, relation between mangoes and pineapples is “Some mangoes are pineapples”

Vertical cancellation method to solve syllogism

Example.No car is a bike,Some buses are bike.
Here in this set of statements , there is no scope for cross cancellation. When you find questions like this, go for vertical cancellation method.
Strike out common term “bike”.
No + Some=Some Not (Reversed) 
Thus , relation between car and buses is “Some buses are not car”.


Immediate inference(Deduction of conclusion from a single statement)

In some cases you can deduce conclusion from a single statement.Such cases are tabulated below.


Statement
Conclusion (Immediate inference)
All A are B
Some A are B, Some B are A
Some A are B
Some B are A
No A is B
No B is A

Read also:

Syllogism Practice questions

In each of the following questions below are given two statements followed by two conclusions .You have to take given statement to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Give answer
a)If only conclusion I is true
b) If only conclusion II is true
c) If either I or II is true
d) If neither I nor II is true
e) If both are true


Questions
1.Statements:All nails are ears, Some ears are eyes
Conclusions:I.All ears are nails , II.Some eyes are nails

2.Statements:All books are shrubs, All trees are shrubs
Conclusions:I.Some shrubs are books, II.Some shrubs are trees

3.Statements:Some books are birds, Some bird are fingers
Conclusions:I.Some fingers are books, II.Some finger are birds

4.Statements:All dogs are monkeys, No monkey is cat
Conclusions:I.No dog is a cat, II.No cat is a dog

5.Statements:Some phones are watches, All watches are guns
Conclusions: I.All guns are watches, II.Some guns are phones

Answers:1.d, 2.e, 3.b, 4.e, 5.b

If you find this article syllogism shortcuts and tricks for bank exam useful, then share it with your friends. Like us on facebook to get more study materials for bank test
[tags:syllogism shortcuts for bank exams,syllogism shortcuts pdf,syllogism shortcuts using venn diagram,syllogism questions and answers pdf,syllogism shortcuts youtube,syllogism shortcuts without venn diagram,syllogism shortcuts for bank exams pdf,syllogism shortcuts for 3 statements,syllogism shortcuts for 4,5 statements]
simon         6 comments:

Thursday, 10 December 2015

 Coding and Decoding for IBPS PO and clerk

Coding and Decoding questions for bank po and clerk:Coding and Decoding questions are logical reasoning questions that are asked in almost every competitive exams. Coding and Decoding is an important topic for IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO, SBI clerk, RBI assistant, IBPS RRB, SSC, UPSC and other competitive exams.In bank test you can expect at least 5 questions from coding decoding section. These questions are generally easy and can be solved in minimum time if you practice well.Here we are sharing some Coding and Decoding questions for bank exams with solution.Hope you will find the following coding and decoding questions section useful in coming bank po and clerk exams.

How to solve coding and decoding questions faster?

Here we have explained 'how to reach solution of the coding decoding questions in minimum time' with the help of an example.

Example:In a certain code language “find a good home” is written as “dn co he rh”, “charity begins at home” is written as “rh na ek sa”, “find good charity store” is written as “na dn he ku” and “a store at station” is written as “co ek ku ze”. (All codes are two-letter codes only).
Solution:Arrange each sentence and their corresponding code as shown below.
Reasoning:coding and decoding
You will obtain four sets as above.Now consider the word 'find'. You can see the word 'find' in set 1 and set 3. You can also see the word 'good' is common to set 1 and set 3.If there are more than one common word in two set you cannot reach a conclusion.Now go for next word 'a'.The word 'a' is common to set 1 and set 4.There is only one common term between set 1 and set 4.Thus you can conclude that code of 'a' is 'co'. Draw a matching line connecting 'a' and 'co'. This will help you avoid confusion while making the right answer.From set 1 and set 2 you will get code of the word 'home' as 'rh'. Draw a matching line connecting the word and corresponding code.
Reasoning:coding and decoding


Continue above procedure for each word.Within 5-6 steps you can solve complete set of codes.You will get an arrangement like this.

Reasoning:coding and decoding
Note that code for the words 'find' and 'good' is either 'dn' or 'he'.

Coding and decoding practice questions for IBPS PO and clerk

Directions(Qs.1-5)In a certain code ‘always create new ideas’ is written as ‘ba ri sha gi’, ‘ideas and new thoughts’ is written as ‘fa gi ma ri’ , ‘create thoughts and insights’ is written as ‘ ma job a fa’ , and ‘new and better solution’ is written as ‘ki ri to fa’.

1.What is the code for ‘ideas’?
a) sha
b) ba
c) gi
d) ma
e) Cannot be determined

2.What does ‘fa’ stands for?
a) thoughts
b) insights
c) new
d) and
e) solutions

3.’fa lo ba’ could be a code for which of the following?
a) thoughts and action
b) create and innovate
c) ideas and thoughts
d) create new solutions
e) always better ideas

4.what is the code for ‘new’?
a) ki
b) ri
c) to
d) fa
e) ba

5.Which of the following may represent ‘insights always better’?
a) jo ki to
b) ki to ri
c) sha jo ri
d) to sha jo
e) sha to ba

Directions(Qs.6-7)In a certain code ‘289’ means ‘Read from news paper’, ‘276’ means ‘tea from field’ and ‘85’ means ‘Wall news paper’.
6.Which of the following code is used for ‘tea’?
a) 2
b) 6
c) Either 7 or 6
d) Either 2 or 6
e) Either 2 or 7

7.Which of the following is used for news paper?
a) 2
b) 8
c) 9
d) Data inadequate
e) None of these

Directions(Qs.8-10)for questions 8-10
i. 1 5 9 means ‘you better go’.
ii. 1 6 7 means ‘better come here’.
iii. 5 6 7 means ‘you come here’.
iv. 1 5 6 means ‘better you her’.
v. 3 7 9 means ‘come and go’.

8.To find the code for ‘better’ which group is necessary?
a) i and ii
b) iv and v
c) iii and iv
d) ii and v
e) None of these

9.Which of the following is used for ‘and’?
a) 6
b) 9
c) 3
d) 7
e) None of these

10.Which of the following is used as the code for ‘go’?
a) 1
b) 5
c) 7
d) Data inadequate
e) None of these

 Answers:
1.c,2.d,3.b,4.b,5.d,6.c,7.b,8.a,9.c,10.e


If you find this post on  "Coding and Decoding questions for bank and ssc exams" useful, then don't hesitate to share this .Like us on facebook to get bank exam preparation tips and study materials.
[Tags:coding decoding questions for sbi po coding decoding questions for bank exams pdf. coding and decoding questions and answers pdf.coding decoding questions tricks,coding decoding questions bankaspire,coding decoding questions for ssc,coding decoding questions in hindi,coding decoding questions for class 8,coding decoding questions for ibps,ibps po clerk exam pattern 2015,ibps po clerk syllabus,ibps po clerk new pattern,ibps po clerk exam date 2015-2016,ibps po clerk age limitibps po clerk notification,ibps po clerk salary]

simon         No comments:

Wednesday, 2 December 2015

IBPS clerk reasoning practice questions with answer for preliminary and main examination

IBPS clerk reasoning practice questions pdf download:In IBPS clerk preliminary examination reasoning section carries 35 marks and in IBPS clerk mains reasoning section carries 40 marks. Reasoning section is crucial in both pre and mains. To crack IBPS clerk ,speed is the key weapon. IBPS clerk  questions will be easier in comparison with IBPS PO questions, but you have to solve maximum questions with good accuracy for getting shortlisted for interview. In-order to check your speed and accuracy solving model question papers will be helpful.Solving ibps clerk model/sample questions will also improve your speed considerably.Here we are sharing IBPS clerk reasoning practice questions pdf . This reasoning practice set for bank clerk examination   is prepared strictly based on ibps clerk syllabus and exam pattern.Most of the questions in this IBPS clerk reasoning practice set is taken from IBPS clerk previous year question papers. Before going into the question paper you may like to go through ibps clerk reasoning syllabus


 IBPS clerk reasoning syllabus

  • Analogy Test 
  • Puzzle 
  • Alphabet test 
  • spotting out the dissimilar 
  • Sitting arrangement 
  • Syllogism 
  • Statement and conclusions 
  • Statement and assumptions 
  • Statement and arguments 
  • Coding decoding 
  • Blood relations 
  • Number Series test 
  • Direction test 
  • Decision making 
  • Questions related to time 
  • Data sufficiency test 
You can check IBPS clerk CWE-V 2015 pre and main detailed syllabus from here

Topics covered in IBPS clerk reasoning practice question set

  • Circular seating arrangement- 5 marks
  • Puzzle(floor type)- 3 marks
  • Syllogism- 6 marks
  • Inequality- 5 marks
  • Position test(height)- 2 marks
  • Direction sense test- 1 mark
  • Blood relation - 1 mark
  • Coding decoding - 5 marks
  • Number related test- 5 marks
  • Alphabet coding- 1 mark
  • Letter coding -decoding- 4 marks
  • Venn diagram - 2 marks

You can download reasoning practice set from here
Click here to read and download reasoning practice question with answer key for IBPS clerk

Tips for solving IBPS clerk reasoning practice paper

  1. Don't get stuck on any question
  2. Solve easy questions first
  3. Don't spend to much time for seating arrangement and puzzle problems
  4. An attempt of 30 question in 20 minute will be a 'good attempt'
You may like to read :
Don't forget to share this IBPS clerk reasoning practice questions pdf with your friends.Like us on facebook to get more study materials and updates.
simon         No comments:

Wednesday, 30 September 2015

Reasoning Practice questions for IBPS PO Preliminary

Reasoning model questions for IBPS PO prelim:As you know IBPS PO preliminary is a 100 mark online test comprising of three sections. Quantitative ,Reasoning and English language.Quantitative and Reasoning carry 35 marks each and English language carry 30 marks.Here we are sharing a set of 35 reasoning sample questions with answer key for ibps po prelim.Hope this will help you in IBPS PO preparation.
Click here for IBPS PO detailed syllabus

Reasoning  practice test PDF for IBPS PO preliminary examination

This reasoning practice question set for ibps po porelim contains 35 questions.Question pattern is same as that of IBPS PO preliminary online examination.


You can download above IBS PO prelim reasoning practice  pdf eBook from the link provided below.
Click Here to download Reasoning Practice questions PDF
Click here for Quantitative practice questions PDF
If find this IBPS PO preliminary reasoning practice questions pdf useful, share it with your friends.Those who want explanation for any question comment below.
[Related tags:reasoning questions for ibps po exam 2014,reasoning questions for ibps po exam with answers,reasoning questions for ibps po exam pdf reasoning questions for ibps po exam with answers pdf reasoning questions for ibps po 2015.reasoning questions for ibps po exam 2014 reasoning questions for ibps clerk exam.reasoning questions for ibps so,reasoning syllabus for bank exams ibps po reasoning syllabus 2015.reasoning syllabus for competitive exams]
simon         No comments:

Tuesday, 18 August 2015

In almost all bank exams,under reasoning section, there will be at least 3-5 questions from 'seating arrangements'.These questions are a bit time consuming.Especially in bank PO(probationary officer) exams ,seating arrangement  questions will be little tricky and confusing.While solving these questions you need to apply 100% of your concentration.Otherwise it can steal away your precious time.Generally three types of sitting arrangement problems are asked in bank exams.
  1. Circular Arrangement
  2. Rectangular/square Arrangement
  3. Linear Arrangement 

Circular Seating Arrangement
In this arrangement persons are seated around a circle ,either facing the centre or away from the the centre.When everyone facing the centre of circle then,the clockwise movement is the left direction and anticlockwise movement is the right direction.
circular seating arrangement
When everyone facing away from centre then,the clockwise movement is right direction and anticlockwise movement is the left direction.
circular seating arrangement
In some questions, some persons will be facing centre and others facing away from centre.In such cases, right and left of each person should be marked individually.
circular seating arrangements
Rectangular/Square Seating Arrangement
In this arrangement persons are seated around a rectangle or a square.Like in circular arrangement there can be three type of questions.All sitting inwards,all sitting outward and 'some are sitting inward&others are sitting outwards'.Marking left and right is same as above.
rectangular seating arrangements
Linear Seating Arrangement 
In linear seating arrangement persons are seated in a single row or two rows.
In single raw arrangement,there are two type .
1.All are facing a single direction 

2.Some facing a direction and others facing opposite direction.
If persons are sitting in two rows ,there are two possibilities.
1.Both row facing each other.
2.Both row facing away from other.

How to solve seating arrangement ?

  1. Read all statements.
  2. Identify specific statements.(Specific statements are that statements which clearly defines the relative positions of one or more persons.)
  3. Convert the specific statements into a diagram.
  4. Incorporate other statement into the diagram.
  5. Check whether all statements are true in the diagram drawn.

Now lets practice some examples from each category.
Example1:A,B,C,D,E,F,G are H are sitting in a circle facing towards the centre.E is between H and D.H is third to the left of B and second to the right of A.C is between A and G.B and E are not facing each other.
Based on the given condition ,answer the following questions

  1. Who is third to the left of G.
  2. Who is between D and B.
  3. Who is sitting second to the right c.
Solution:
Step1:Identify 'specific statement'."H is third to the left of B and second to the right of A"-this is the specific statement because from this statement you can clearly identify relative position of H,B and A
Step2:Convert the specific statement into a diagram.
circular seating arrangements

Step3: Incorporate remaining statements into diagram.
"E is between H and D"
circular seating arrangements
"C is between A and G"
circular seating arrangements
Now only one seat vacant.So fill it with F.
circular seating arrangements
Step4:Verify whether all statements are satisfied in the diagram drawn.

Answers:
  1. E
  2. There is no one.They are sitting next to each other.
  3. F
Please note statement "B and E are not facing each other" is redundant.
Example2:In a meeting P,Q,R,S,T and U are sitting around a rectangular table.P is sitting on a side alone.Q,R are sitting on the same side.U is facing P.S is the immediate left of U.R is facing S.Then
1.Who is at immediate right of P?
2.Who is between Q and U?
Solution:Procedure is same as solving circular seating arrangement.
Step1: Identifying   specific statement is bit different from circular arrangement.Here identification of specific statement has an additional condition.Besides relative position ,statement should also indicate at least one person's position on a side.
So,here "P is sitting on a side alone" is the specific statement.
Step2:Convert the specific statement into a diagram.
rectangular seating arrangements
Step3:Now incorporate other statements too.
Follow this order:"U is facing P"-"S is the immediate left of U"-"R is facing S"-"Q,R are sitting on the same side".
Step4:Verify whether all statements are satisfied in the diagram drawn.
rectangular seating arrangements
Answer:
  1. T
  2. R
Example3:P, Q, R, S and T are sitting on a bench. P is sitting next to Q, R is sitting next to S, S is not sitting with T who is on the left end of the bench. R is on the second position from the right. P is to the right of Q and T. P and R are sitting together. In which position P is sitting ?

Solution:
Step1:Here in this question specific statements are-
1. "S is not sitting with T who is on the left end of the bench",because from this statement it is clear that T is sitting at left end.
2.And second specific statement "R is on the second position from the right"


Step2:To proceed further combine statement "P is sitting next to Q" and "P and R are sitting together"



Step3:Now only one position is vacant.Place remaining person there.

Step4:Verify whether all statements are satisfied in the diagram drawn.

Answer:P is sitting in the middle

Any doubt? Then comment below.If you find this useful please share it. 
You can also check our Complete Reasoning Section  from here.
simon         3 comments:

Contact Form

Name

Email *

Message *