Sponsored Links

Thursday, 10 December 2015

Coding and Decoding questions for bank exams

 Coding and Decoding for IBPS PO and clerk

Coding and Decoding questions for bank po and clerk:Coding and Decoding questions are logical reasoning questions that are asked in almost every competitive exams. Coding and Decoding is an important topic for IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO, SBI clerk, RBI assistant, IBPS RRB, SSC, UPSC and other competitive exams.In bank test you can expect at least 5 questions from coding decoding section. These questions are generally easy and can be solved in minimum time if you practice well.Here we are sharing some Coding and Decoding questions for bank exams with solution.Hope you will find the following coding and decoding questions section useful in coming bank po and clerk exams.

How to solve coding and decoding questions faster?

Here we have explained 'how to reach solution of the coding decoding questions in minimum time' with the help of an example.

Example:In a certain code language “find a good home” is written as “dn co he rh”, “charity begins at home” is written as “rh na ek sa”, “find good charity store” is written as “na dn he ku” and “a store at station” is written as “co ek ku ze”. (All codes are two-letter codes only).
Solution:Arrange each sentence and their corresponding code as shown below.
Reasoning:coding and decoding
You will obtain four sets as above.Now consider the word 'find'. You can see the word 'find' in set 1 and set 3. You can also see the word 'good' is common to set 1 and set 3.If there are more than one common word in two set you cannot reach a conclusion.Now go for next word 'a'.The word 'a' is common to set 1 and set 4.There is only one common term between set 1 and set 4.Thus you can conclude that code of 'a' is 'co'. Draw a matching line connecting 'a' and 'co'. This will help you avoid confusion while making the right answer.From set 1 and set 2 you will get code of the word 'home' as 'rh'. Draw a matching line connecting the word and corresponding code.
Reasoning:coding and decoding


Continue above procedure for each word.Within 5-6 steps you can solve complete set of codes.You will get an arrangement like this.

Reasoning:coding and decoding
Note that code for the words 'find' and 'good' is either 'dn' or 'he'.

Coding and decoding practice questions for IBPS PO and clerk

Directions(Qs.1-5)In a certain code ‘always create new ideas’ is written as ‘ba ri sha gi’, ‘ideas and new thoughts’ is written as ‘fa gi ma ri’ , ‘create thoughts and insights’ is written as ‘ ma job a fa’ , and ‘new and better solution’ is written as ‘ki ri to fa’.

1.What is the code for ‘ideas’?
a) sha
b) ba
c) gi
d) ma
e) Cannot be determined

2.What does ‘fa’ stands for?
a) thoughts
b) insights
c) new
d) and
e) solutions

3.’fa lo ba’ could be a code for which of the following?
a) thoughts and action
b) create and innovate
c) ideas and thoughts
d) create new solutions
e) always better ideas

4.what is the code for ‘new’?
a) ki
b) ri
c) to
d) fa
e) ba

5.Which of the following may represent ‘insights always better’?
a) jo ki to
b) ki to ri
c) sha jo ri
d) to sha jo
e) sha to ba

Directions(Qs.6-7)In a certain code ‘289’ means ‘Read from news paper’, ‘276’ means ‘tea from field’ and ‘85’ means ‘Wall news paper’.
6.Which of the following code is used for ‘tea’?
a) 2
b) 6
c) Either 7 or 6
d) Either 2 or 6
e) Either 2 or 7

7.Which of the following is used for news paper?
a) 2
b) 8
c) 9
d) Data inadequate
e) None of these

Directions(Qs.8-10)for questions 8-10
i. 1 5 9 means ‘you better go’.
ii. 1 6 7 means ‘better come here’.
iii. 5 6 7 means ‘you come here’.
iv. 1 5 6 means ‘better you her’.
v. 3 7 9 means ‘come and go’.

8.To find the code for ‘better’ which group is necessary?
a) i and ii
b) iv and v
c) iii and iv
d) ii and v
e) None of these

9.Which of the following is used for ‘and’?
a) 6
b) 9
c) 3
d) 7
e) None of these

10.Which of the following is used as the code for ‘go’?
a) 1
b) 5
c) 7
d) Data inadequate
e) None of these

 Answers:
1.c,2.d,3.b,4.b,5.d,6.c,7.b,8.a,9.c,10.e


If you find this post on  "Coding and Decoding questions for bank and ssc exams" useful, then don't hesitate to share this .Like us on facebook to get bank exam preparation tips and study materials.
[Tags:coding decoding questions for sbi po coding decoding questions for bank exams pdf. coding and decoding questions and answers pdf.coding decoding questions tricks,coding decoding questions bankaspire,coding decoding questions for ssc,coding decoding questions in hindi,coding decoding questions for class 8,coding decoding questions for ibps,ibps po clerk exam pattern 2015,ibps po clerk syllabus,ibps po clerk new pattern,ibps po clerk exam date 2015-2016,ibps po clerk age limitibps po clerk notification,ibps po clerk salary]

Get Updates

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Share This Post

0 comments:

Follow Us on Google+

Contact Form

Name

Email *

Message *