Sponsored Links

Thursday, 19 November 2015

Computer Awareness Quiz for bank exam- set 1

Computer awareness quiz for bank exam -Basics of computer technology

Computer awareness section carries 40 marks in IBPS clerk main examination and in IBPS PO main exam consist of 20 mark computer knowledge sections.This is the easiest section from which you can score maximum marks.We have prepared a set of quizzes for computer awareness for bank PO and clerk .Here we are sharing 1st set of Computer Awareness Quiz for bank exam . In this section we have covered the topic "basics of computer technology".

Computer awareness Quiz: Set1

Computer awareness for bank po and clerk
1.Which of the following is not an input device?
a) Web camera
b) Touch screen
c) Scanner
d) Mother board

2.Which of the following is not a secondary memory?
a) Magnetic disk
b) Magnetic tape
c) Optical disk
d) RAM

3.Which of the following OS is used in servers?
a) UNIX
b) Windows 10
c) DOS
d) Mac OS

4. An unprocessed collection or representation of raw facts represented in a manner suitable for communication, interpretation or processing by humans or by automatic means, is known as ____
a) Data
b) Information
c) Both a and b
d) None of these

5.The result of processing, manipulating and organising data in a way that adds to the knowledge of the person receiving it, is known as _______
a) Information
b) Data
c) File
d) Folder

6.Which of the following is correct regarding ROM
a) Volatile
b) Non-Volatile
c) Data stored in ROM can only be modified slowly or with difficulty, or not at all.
d) Both b and c

7. ______ retains data as long as power is provided to the memory chip and need not be refreshed periodically
a) Static RAM
b) Dynamic RAM
c) Periodic RAM
d) Both a and b

8. RAM, and Cache Memory are examples of ____ memory
a) Primary memory
b) Secondary memory
c) Tertiary memory
d) None of these

9. The process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk.
a) Installation
b) Caching
c) Segmentation
d) Fragmentation

10.CPU directly understands______
a) High level language
b) Assembly language
c) Machine language
d) None of the above

11.Full form of UPS
a) Unit of power supply
b) Uninterruptible Power System
c) Uninterruptible Power Supply
d) Unit Power Supply

12. Which of the following is not a Characteristics of Computer.
a) Speed
b) Accuracy
c) Storage
d) Self decision making

13.Expand EEPROM
a) Easily Erasable and Programmable Read Only Memory
b) Electrically Erasable and Programmable Read Only Memory
c) Electronically Erasable and programmable Read only Memory
d) None of these

14._______ is memory on the hard disk that the CPU uses as an extended RAM
a) Cache memory
b) Ex RAM
c) Virtual memory
d) Hard RAM

15.Which of the following is not an input device
a) Bar Code Reader-
b) Optical Mark Reader (OMR)
c) Magnetic Ink Card Reader (MICR)-
d) None of these

16.Which is the correct order?
a) Input-output-processing
b) Output-input-processing
c) Output-processing- input
d) Input-processing-output

17. Laser Printers and Inkjet Printers are examples of
a) Primary printers
b) Non-Impact Printers
c) Secondary printers
d) Impact Printers

18.An extremely fast computer that can execute hundreds of millions of instructions per second
a) Supercomputer
b) Workstation
c) PC
d) Server

19.1 GB is equivalent to
a) 1000 MB
b) 10000KB
c) 1024MB
d) 124MB

20.One nibble consist of ­­­_____ bits
a) 12
b) 4
c) 2
d) 32

21. _____ is the set of programs necessary to carry out operations for a specified application.
a) Application software
b) System software
c) User software
d) Freeware

22. ____ is the type of booting in which you boot the computer that is already ON
a) Warm booting
b) Cold booting
c) System booting
d) None of the above

23. ______converts the program written in assembly language into machine language.
a) Compiler
b) Interpreter
c) Assembler
d) None of these

24. This language processor converts a HLL(High Level Language) program into machine language by converting and executing it line by line.
a) Compiler
b) Interpreter
c) Assembler
d) None of these

25. This language processor converts the HLL program into machine. It converts the entire HLL program in one go, and reports all the errors of the program along with the line numbers.
a) Compiler
b) Interpreter
c) Assembler
d) None of these

Answers.1.d, 2.d , 3.a, 4.a, 5.a, 6.d, 7.a, 8.a, 9.a, 10.c, 11.c, 12.d, 13.b, 14.c, 15.d, 16.d, 17.b, 18.a, 19.c, 20.b, 21.a, 22.a, 23.c, 24.b, 25.a

Like us on facebook to get more Computer Awareness Quiz for bank exam.Share this quiz with your friends

Get Updates

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Share This Post

0 comments:

Follow Us on Google+

Contact Form

Name

Email *

Message *