Sponsored Links

Wednesday, 27 January 2016

IBPS IT officer professional knowledge questions-set1

IBPS IT officer professional knowledge questions(Concept of database design , DBMS and SQL MCQ)

As you know, in IBPS IT officer written examination professional knowledge section carries 75 marks.This is the most important section of the common written examination(CWE).Thorough preparation of the professorial knowledge section will give you an edge in the written examination as well as in interview process.Here we are sharing first set of professional knowledge questions for IBPS IT officer examination.In this section we have covered the topic 'Concept of database design,DBMS and SQL'.

DBMS and SQL multiple choice questions(MCQ)-Set1

1.In a relational model , cardinality is termed as number of ____
a) Tuples
b) Attributes
c) Tables
d) Constraints
e) None of these

2.A logical data structure with a one-to-many relationship is a____
a) Network
b) Tree
c) Chain
d) relational
e) none of these

3.Which of the following feature belongs to E-R diagrams?
a) An entity is shown as a rectangle
b) The attributes, shown as oval connected to entities by lines
c) A diamond represents relation among a number of entities which are connected to the diamond by a line
d) All of the above
e) None of the above

4.Which of the following is not a property of transactions?
a) Atomicity
b) Isolation
c) Durability
d) Concurrency
e) None of these

5._________ constraint is used to restricts actions that would destroy links between tables?
a) Primary key
b) Foreign key
c) Check
d) Not null
e) None of these

6. A single entry in a table is called a _________.
a) Field
b) Column
c) Record
d) Data
e) None of these

7.Which of the following is not a type of data base?
a) Hierarchical
b) Network
c) Relational
d) Transitional
e) None of these

8.Which of the following is true?
a) Duplicate values are allowed in a primary key
b) Primary keys generally can be changed
c) Foreign keys are generally based on data values and are purely logical, not physical, pointers.
d) You can define foreign key without existing primary key
e) None of these

9.A second normal form does not permit ____ dependency between a non-prime attribute and relation key.
a) Partial
b) Multi
c) Functional
d) Valued
e) None of these

10.In a Third Normal Form relation , every ___ attribute is a non- transitively and fully dependent on every the every candidate key.
a) Prime
b) Non-prime
c) Unique
d) Any of the above
e) None of the above

11.Which of the following is not a type of SQL Statement?
a) Data Manipulation Language(DML)
b) Data Definition Language(DDL)
c) Data Control Language(DCL)
d) Data Standard Language(DSL)
e) All of the above are SQL statements

12.Which of the following not included in Data Manipulation Language(DML)?
a) INSERT
b) UPDATE
c) DELETE
d) CREATE
e) All of these

13.Which of the following statement manages the changes made by DML statements?
a) SELECT
b) UPDATE
c) DELETE
d) COMMIT
e) INSERT

14.TRUNCATE is ___ statement
a) DML
b) DDL
c) DCL
d) All of these
e) None of these

15.Which of the following can be done using SELECT statement?
a) Selection
b) Projection
c) Join
d) All of these
e) Options a and b

16.One can display all columns of a table by following the SELECT keyword with ____
a) +
b) *
c) &
d) $
e) @

17.Select statement can be used to display specific columns of the table by specifying the column names, separated by ___
a) Underscore(_)
b) Space
c) Tab
d) Commas(,)
e) None of these

18.To discard all pending data changes _____
a) COMMIT
b) ROLLBACK
c) SAVEPOINT
d) LOCK
e) None of these

19.Which of the following is not a valid data type in SQL?
a) CHAR
b) FLOAT
c) CLOB
d) DATE
e) None of the above

20.’AS’ clause is used in SQL for___
a) Join
b) Projection
c) Selection
d) Rename
e) Drop table

21.Which of the following SQL statement is used to delete a column from a table?
a) DELETE column-name from table-name
b) ALTER table table-name DROP COLUMN column-name
c) DROP column-name from table-name
d) Any of the above
e) None of the above

22.ODBC stand for ___ Data Base Connectivity.
a) Object oriented
b) Object
c) Open
d) Oracle
e) None of these

23.DROP is a ___ statement in SQL
a) DDL
b) DCL
c) Query
d) TCL
e) DML

24.In SQL the word ‘natural’ can be used with ___
a) Full outer join
b) Inner join
c) Right outer join
d) Left outer join
e) None of these

25.Count function in SQL returns the number of ___
a) Distinct values
b) Not null values
c) Groups
d) Columns
e) None of these

Answer key
1.a
2.b
3.d
4.d
5.b
6.c
7.d
8.c
9.a
10.b
11.d
12.d
13.d
14.b
15.d
16.b
17.d
18.b
19.b
20.d
21.c
22.c
23.a
24.b
25.b
Click here to read IBPS IT officer professional knowledge questions set-2(Computer networks)
If you find this IBPS IT officer professional knowledge questions useful, consider sharing it...
We will post more number of professional knowledge question sets in coming days. Like us on facebook or subscribe to our news letter to stay connected with bankaspire

Get Updates

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Share This Post

0 comments:

Follow Us on Google+

Contact Form

Name

Email *

Message *