Sponsored Links

Thursday, 24 September 2015

ENGLISH LANGUAGE-SPOTTING ERRORS FOR BANK PO/CLERK EXAMS(PART2)

Spotting Errors

Here we are sharing second part of  "English language:"spotting error" for bank exams". Before reading this make sure that you already read ENGLISH LANGUAGE:"SPOTTING ERRORS" FOR BANK EXAMS(PART1). Some common errors occur in the use of Adjectives and Adverbs are explained here.
English language:"Spotting Errors" for bank exams

Adjectives,Adverbs,Adverbial order-Some important rules.

Rule1.The comparative adjectives like ‘inferior’,’superior’,’prior’,’posterior’,’preferable’ etc. are followed by ‘to’
Examples:
1.Death is preferable to dishonor.
2.He is senior to me in service by five years.





Rule2:when two persons or things are compared with each other, the latter term of comparison must exclude the former by the use ‘other’.
Example:
1.He is more intelligent than any other student of the class.
2.No other leader in the country is as popular as Jawaharlal Nehru.

Rule3:’Less’ refers quantity only, whereas ‘fewer’ denotes number.
Example:
1.No fewer than fifty persons were killed in the attack.
2.We do not sell less than one quintal of wheat.



Rule4:Use of ‘Little’, ‘a little’ and ‘the little’.
Little-it  has a negative meaning and means ‘hardly any’
a little-it has a positive meaning and means ‘some’, though not much.
The little- means ‘not much’, but all that is.
Example:
1.He has liitle knowledge of politics( means practically no knowledge).
2.There was a little milk left in the pot.(some, though not much).
3.He sold the little gold he got from his mother.(not much, but all that is).

Rule5:When two persons or things are compared , it is important to see that comparison is between them only.
Incorrect:The population of Mumbai is greater than Delhi.
Correct:The population of Mumbai is greater than that of Delhi.

Incorrect:Shelley’s poems are more lyrical than Byron.
Correct: Shelley’s poems are more lyrical than that of Byron’s.

Rule6:Adjectives should not be used instead of adverbs
Example:
Incorrect:He retuned quicker than I expected.
Correct:He returned quickly than I expected

Practice Questions for "English language Spotting Error".

1.Though the first portion/ of the book was dull,but / the later part was/ quite interesting.
Ans:Subtitute ‘but’ by ‘yet’ or delete ‘but’. ’ Though is always followed by ‘yet’ or simply comma.

2.Everyone agrees/ that Rahul is wiser than/all the members/ of the family.
Ans:Put ‘other’ after ‘all’.Refer  Rule2.

3.Watch /how careful /the sparrow knits /the straws into one another to form a nest.
Ans:Change ‘careful’ to ‘carefully’ to make it an adverb.

4.Like the commission has recommended/ in its / report the rules need to be enforced more strictly.
Ans:Replace ‘like’  by ‘as’.

5.Although he/ only earns eight hundred rupees a month,/ he manages to support /his family adequately.
Ans:Change the position of ‘only’. Put it before ‘eight hundred rupees’. As a general rule ‘only’ or ‘even’ should be placed immediately before the word it is intended to qualify.

6.After toiling very hard/ over a long period/ he found/ he had hardly made no profit at all.
Ans:Change ‘no’ to ‘any’ .’Hardly’ is a negative word and hence should not be followed a negative word.

7. It seems evidently/ to me that the visits they /made to the island /were not very frequent.
Ans: Change ‘evidently’ to ‘evident’ to make it adjective.
8.I had/ gone/ to Calcutta/ to deliver few good.
Ans: Add ‘a’ before few to make it positive.

9.He got to the top/ and was very disappointed / when he found that someone else/had reached it earlier.
Ans:Replace ‘very’ by ‘much’. Past participle is normally preceded by ‘much’ as present participle is normally preceded by ‘very’.

10. The students should / do their lessons regular/ from beginning /of the term.
Ans: Change ‘regular’ to regularly to make it adverb of manner.

11.It is always easy / to talk about a /thing than to do /it ourselves.
Ans: Change ‘easy’ to ‘easier’ to make it a comparative degree.

12.I often gave/ him money and/ I gave /him few yesterday.
Ans: Replace ‘few’ by ‘some’. ’Few’ denotes number and ‘some’ denotes a quantity or an amount.

13. My all hopes /were dashed to the ground/ when I came to know /that my son had fallen in bad company.
Ans:Put ‘all’ before ‘my’.   ‘ my all’ is a faulty expression. Rectify it as ‘all my’.

14.  We seldom /or ever see / those happy/ who are selfish.
Ans:Replace ‘ever’ by ‘never’. ‘Seldom’ is a negative word and it must be  paired with a negative word.

15.Two first /chapters of this/ book are /very interesting.
Ans:Replace ‘two first’ by ‘first two’.

If you find this post on "Spotting errors in English" useful,hit Like and Share it with your friends

[Rlated Tags:spotting error in english grammar,spotting error in english sentences,spotting error in english for bank exams,spotting error in english sentences pdf,english spotting error rules pdf,english spotting error quiz,spotting error tips,spotting error questions]

Get Updates

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Share This Post

3 comments:

  1. Sir,
    In 11th question according to Grammer than should not followed by 'to' can you explain plz

    ReplyDelete
  2. Sir,
    In 11th question according to Grammer than should not followed by 'to' can you explain plz

    ReplyDelete
  3. Grammar spelling

    ReplyDelete

Follow Us on Google+

Contact Form

Name

Email *

Message *