Sponsored Links

Wednesday, 19 August 2015

Problems Based on Ages for Bank Exams

Age Related Problems

Generally problems based on ages are asked in all competitive examinations.In bank exams this section is comparatively  easy.This questions comes under quantitative section. You can score full mark in this section if you are familiar with  Algebra.These questions are solved using algebraic equations, either linear or quadratic equations.




Points to note:
  • If present age of a person is x,then age of that person n years ago is x-y and age after n years will be x+n.
  • The present ages of A and B are x and y respectively.If A is n times older than B,then x=ny .If A is n years older than B,then x=y+n.
Now let us practice some age related problems .
Example1:Age of Raghav who is 30 years old is 3/5 times of Ram and Ram is older than Mohan by 35 years.If vijay's age is just between the age of Ramesh and and Mohan and Ramesh is 21 years old.What is age of vijay?
  1. 20
  2. 25
  3. 18
  4. 27
Solution:
Raghav's age=3/5 Ram's age
=>30=3/5 Ram's age
=>Ram's age=30/3 * 5=50
Ram's age=Mohan's age +35
=>Mohan's age=Ram's age -35
=>Mohan's age=50-35
=>Mohan's age =15
Vijay's age=(Ramesh's age +Mohan's age)/2
=>Vijay's age=(21+15)/2
=>Vijay's age=18 years.

So,answer is option 3.

Example2:The sum of the ages 4 members of a family 5years ago was 94.Today,when the daughter has been married off and replaced by a daughter-in-law,the sum of their ages is 100.Assuming that there has been no other change in the family structure and all members are alive,what is the difference in the ages of daughter and daughter-in-law ?
  1. 22
  2. 11
  3. 25
  4. 14
Solution:sum of ages of 4 members 5 years ago=94
=>sum of present ages of 4 members=94+ 4*5=114
Difference in the sum of the ages=Difference in the ages of daughter and daughter-in-law
Difference in the sum of the ages=114-100=14
=>Difference in the ages of daughter and daughter-in-law=14
 So,answer in option 4.

Exampl3:The sum of ages of Aswin ,Sachin and Sumesh is 93 years.10 years ago ratio of their age was 2:3:4.what is the present age of sachin.
  1. 19
  2. 21
  3. 31
  4. 41
Solution:Sum of the present ages of Aswin ,Sachin and Sumesh=93
Sum of the ages of Aswin ,Sachin and Sumesh 10 years ago=93- 10*3=63
Age of sachin 10 years ago=(3/(2+3+4)) * 63 = 21.
Present age of Sachin=21+10=31
So,answer is option 3.

Example4:Ratio of Rani's and Kamal's age is 3:5. Ratio of Kamal's and Pooja's age is 2:3.If Rani's age is two-fifth of Pooja's age, what is Rani's age?
  1.  10 years
  2.  15 years
  3.  24 years
  4.  Cannot be determined
  5. None of these

Solution:Here in this question only ratio is given.No other information like sum ,difference or product is given.So given data is inadequate to find a solution.

So answer is option 4

Example5:The ratio of ages of A and B 1 year ago was 3:4.After 1 year it will be 5:6.what is the present age of A.
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. none of the above
Solution:Let x be the age of A and y be the age of B
hen ratio of their ages one year ago (x-1):(y-1)=3:4

=>(x-1)/(y-1)=3/4............(1)
Ratio of their ages after one year (x+1):(y+1)=5:6
=>(x+1)/(y+1)=5/6..........(2)
Solving (1) and  (2)
(1)=>4(x-1)=3(y-1)
    =>4x-4=3y-3
    =>4x-3y=1.......................(3)
(2)=>6(x+1)=5(y+1)
    =>6x-5y=-1......................(4)

3*(3) - 2*(4)

12x - 9y=3   -
12x - 10y=-2
___________
         y   = 5
___________

(3)=>4x-15=1
     =>4x=16
     =>x=16/4=4
So.answer is option 4

[Tags:problem based on ages tricks ,problem based on ages pdf,problem on ages tricks,tricks to solve age problems aptitude,problems based on ages formulas,problem on ages with solution,problem on ages online test,problem on ages shortcuts]

Get Updates

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Share This Post

2 comments:

Follow Us on Google+

Contact Form

Name

Email *

Message *